Meer positiviteit, respect en sportiviteit is hard nodig op en rond het sportveld

Maandag 3 december 2012 werden wij gebeld door de redactie van RTL4 – Editie NL. Ze belden naar aanleiding van het ernstige incident waarbij grensrechter Richard van SC Buitenboys, die toen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis lag, was mishandeld na een duidelijke actie van zinloos geweld door een aantal zeer agressieve voetballertjes. Mijn telefonische uitleg over het project Stimulering Positieve Sportbeleving, die een andere aanpak van agressie en vandalisme op en rond het sportveld heeft ontwikkeld, had de redactie getriggerd. Zodoende stond ik ’s avonds ineens als vertegenwoordiger van Stiposport op TV te uit te leggen over deze andere aanpak.
Tijdens de opnames hoorden wij het trieste bericht dat grensrechter Richard was overleden. Wat een klap en wat een schok ging er door mij heen. Eigenlijk is het heel vervelend dat juist dit verschrikkelijke incident aanleiding geeft om onze stichting onder de aandacht te brengen.

Waarom project Stimulering Positieve Sportbeleving?
De verruwing in de sport en daarbuiten zorgt er al jaren voor dat (voetbal)sport negatief in het nieuws komt. Ook een toenemend aantal sportverenigingen heeft last van ongewenst gedrag en incidenten. Ook binnen BVV Barendrecht kreeg dit onderwerp de afgelopen jaren de nodige aandacht. Binnen de club was men echter zoekende naar een goede manier hoe hiermee om te gaan. Middels een aantal pilots hebben Piet Schadee (bestuur BVV) en ik de afgelopen jaren geëxperimenteerd met een nieuwe werkwijze, ontwikkeld vanuit het wetenschappelijke kader ‘positieve psychologie.’ Wat blijkt: onze pilots en de wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat juist investeren in wat goed gaat en belonen wat mensen (sporters) goed doen, het (zelf)vertrouwen en de ontwikkeling van ieders talenten stimuleert. In plaats van de nadruk op repressief optreden en straffen richten wij ons voornamelijk op pro-actief de bewustwording bevorderen en positief stimuleren. Niet de mensen die het voor anderen verknallen krijgen alle aandacht. Nee, juist de mensen die goed bezig zijn verdienen de aandacht!

Ons doel is echt aan de voorkant van het proces te komen, waardoor we mensen kunnen beïnvloeden, juist als het nog niet te laat is! Deze in Nederland vernieuwende aanpak vraagt om een enorme inspanning en deskundigheid over ontwikkelprocessen, die vaak niet binnen een vereniging aanwezig zijn. Daarnaast willen we vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid ook andere collega-verenigingen gaan helpen met onze werkwijze en ervaringen. Door de organisatie van dit project apart te positioneren, ontstaan er gelijkertijd ook voor BVV Barendrecht nieuwe mogelijkheden. Daarom hebben we uiteindelijk besloten om het project Stimulering Positieve Sportbeleving op te richten.

Waarom de tulp als een Nationaal Symbool?
Op 21 april 2012 heeft BVV Barendrecht samen met het project Stimulering Positieve Sportbeleving het Nationaal Symbool Positieve Sportbeleving gelanceerd. Iedereen weet waarschijnlijk de boodschap van het kapoentje, namelijk het symbool tegen zinloos geweld. Wij willen met het Nationaal Symbool, de Tulp, een gevoel creëren voor positiviteit, respect en sportiviteit. Geen bond had er over nagedacht om met een symbool dat gevoel te creëren. Een symbool zegt namelijk veel meer dan woorden. Wij hebben dat Nationaal Symbool wel zelf bedacht en daar zijn wij trots op!

Naast het zichtbaar terug laten komen van de Tulp, zijn we naast rondetafelgesprekken over Positiviteit, Respect en Sportiviteit ook gestart met de Tulpencompetitie, waar scheidsrechters de sportiviteit beoordelen van teams, leiders/coaches en supporters. We hebben de groene kaart geïntroduceerd om goed gedrag te belonen en ook voor iedereen zichtbaar te maken tijdens een wedstrijd. De KNVB heeft dit idee overgenomen en heeft de blauwe kaart geïntroduceerd. Samen winnaars creëren is ons motto. Investeer aan de voorkant en niet pas als het kalf verdronken is.

Advertenties

Auteur: Project Stimulering Positieve Sportbeleving

Initiatiefnemer project Stimulering Positieve Sportbeleving.

2 gedachten over “Meer positiviteit, respect en sportiviteit is hard nodig op en rond het sportveld”

  1. It is actually a nice and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing. dkfeeabfdefb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s