Mentale begeleiding essentieel voor succes sportteams

Met dit weblog wil ik graag iets vertellen over mijn passie en ervaringen om sporters en sportteams in hun kracht te zetten en daardoor beter te laten presteren. Door juist te investeren in een positieve mentale begeleiding kan je zowel individuele sporters als een team boven zichzelf laten uitstijgen.

De potentie van mentale begeleiding in de sport wordt vaak onderschat. Opvallend is bijvoorbeeld het effect bij sporters (professional en amateurs) dat als het ze even tegen zit, ze hun kop laten hangen. Als gevolg van deze onbewuste mentale instelling nemen hun prestaties zienderogen af en gaan de kopjes nog meer hangen. Het is voor veel sporters moeilijk om uit deze negatieve gemoedstoestand te komen. Een andere opvallende reactie bij tegenvallende prestaties is, dat de focus vooral gericht is op fouten en dat er steeds meer op elkaar wordt gescholden. Het effect is dat ze juist daardoor nog meer gaan blokkeren. Achteraf hoor je dan vaak het excuus, ‘ja, het zat niet goed tussen de oren’.

Vanuit onze Calvinistische achtergrond hebben we onbewust (aan)geleerd om te denken in angsten, problemen en beperkingen. Deze manier van denken bepaalt ook voor een groot deel hoe wij kijken naar sport, de geleverde prestaties en uiteraard ook hoe wij reageren op tegenslagen. Dat deze manier van denken een negatief effect heeft, daar zijn we ons niet eens van bewust.

Bovenstaande onbewuste, maar tevens ook vertrouwde, manier van reageren leidt zeker niet tot betere prestaties. Het resultaat is juist dat het vertrouwen verdwijnt en plaats maakt voor een neerwaartse spiraal, waardoor de kans op beter presteren aanzienlijk afneemt. De wijze waarop we gewend zijn om te reageren blokkeert dus de sportieve groei naar overwinning en succes. Sportieve progressie en talentontwikkeling vraagt volgens mij om een andere manier van kijken, denken en doen.

In seizoen 2009-2010 heb ik de mentale begeleiding van het Dames 1 voetbalelftal van BVV Barendrecht verzorgd. Ik ben al jaren coach en begeleid met veel plezier mensen en teams in het bedrijfsleven en de (semi)overheid. Daarnaast heb ik ook een passie voor sport en dan is het één plus één is twee. Vanuit mijn deskundigheid als coach en drive om sporters en sportteams te laten excelleren, heb ik de mentale begeleiding opgepakt.

Met veel enthousiasme ben ik aan de slag gegaan. In het begin was er vanuit het team wel de nodige scepsis over wat de mentale begeleiding inhield en wat het nut ervan was. Je merkt dan dat men geen idee heeft wat het mentale aspect voor plaats heeft in het proces naar beter presteren. De eerste reactie was: ‘het is vaag, raar, eng, niet concreet’, enz. Inmiddels ervaren de dames aan den lijve steeds meer de positieve effecten van de begeleiding en zijn ze zeer enthousiast. Naast het bijzondere talent dat de dames hebben en de zeer professionele trainers/coaches, heeft de totale combinatie met de mentale begeleiding geresulteerd in de 3e plaats van de competitie in de 2e klasse. Het team heeft voor dit seizoen zelfs de ambitie om de 1e plaats te bemachtigen om zo te kunnen promoveren naar de 1e klasse. Update: inmiddels spelen de dames in de topklasse!

Om een idee te geven van onze begeleiding deel ik hier een van de oefeningen die we hebben toegepast. Tijdens een training op het veld hebben we het team verdeeld in twee teams, een positief- en een negatief team. Tegen het positieve team vertelden we dat ze toppers waren en dat ze in deze wedstrijd met 5-0 voorstonden. Ze moesten denken aan een wedstrijd waarin alles goed liep en met dat gevoel moesten ze gaan spelen. De coach kreeg de opdracht dat hij alles moest benoemen wat ze goed deden. Zo moesten ze gaan spelen. Tegen het negatieve team vertelden we dat ze met 5-0 achter stonden, dat we niet wisten waar ze mee bezig waren en dat ze moesten denken aan een wedstrijd waar het niet liep. De coach had de opdracht: doe wat in voetbal normaal is en brand ze af! Zo moesten ze gaan spelen.

Het doel van deze oefening was om de dames de effecten te laten ervaren van twee totaal verschillende mind-set’s. Het effect was dat het positieve team 80 tot 90% op de helft van het negatieve team stond. Bijna elke voorzet van het positieve team kwam aan. Het negatieve team kon elkaar totaal niet vinden. Na 10 minuten zijn we gestopt en hebben we de rollen omgedraaid. Het positieve team werd negatief en het negatieve team werd positief. Beide kregen de andere mind-set mee en gingen opnieuw 10 minuten spelen. Het bijzondere was om te zien dat het nieuwe positieve team 80 tot 90% op de helft van het negatieve team stond. In de 1e 10 minuten konden ze elkaar niet vinden, in de 2e 10 minuten kwam bijna elke voorzet aan. De rollen waren totaal omgekeerd. Deze ervaring had een enorme positieve impact op de dames.

Mede vanuit deze positieve ervaringen ben ik het project Positieve Sportbeleving opgestart. Een inspirerend project dat een vruchtbare basis vormt voor sportparticipatie, talentontwikkeling en een positieve aanpak van de agressie en vandalisme rondom de sport. Waartoe sport, positiviteit en inspiratie kunnen leiden, geweldig gewoon!

Ruud de Smit, Mental Training Center

Advertenties

Auteur: Project Stimulering Positieve Sportbeleving

Initiatiefnemer project Stimulering Positieve Sportbeleving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s